Valkuil: hersteld melden bij een 90% herstelde werknemer

23-05-2022

Valkuil: een 90% herstelde werknemer ‘beter’ melden

Wat fijn! Erica is weer aan de slag. Ja, ze doet weliswaar niet helemaal haar eigen werk (‘de bedongen arbeid’), maar ze is er wel weer heel de week. Leuk ook weer voor haar collega’s, fijn dat het zo kan. Dus wat doe je? Je meldt haar beter, dat vindt ze zelf ook prettiger en het is lekker voor de verzuimcijfers. FOUT!!

Doe dit nooit! (althans, niet zonder voorafgaand advies)

Wat is het risico? Stel, je meldt Erica inderdaad weer beter. Ze doet nog niet helemaal haar eigen werk, maar ach, daar lig je niet wakker van. Na 7 weken valt ze weer voor 80% uit. Dat betekent een probleem. Doordat ze langer dan 4 werken hersteld is geweest, start er een nieuwe ziekteperiode en dus een nieuwe periode van loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Toon dan maar eens aan bij een rechter dat ze eigenlijk toch niet helemaal hersteld was, want ze kon haar eigen werk niet doen. 'Jaja, maak dat the cat wise' zou de rechter denken, 'die werkgever wil gewoon niet zo lang doorbetalen'.

Had je Erica niet hersteld gemeld (wat ook de werkelijke situatie was, immers ze kon haar eigen werk nog niet volledig verrichten), dan was er geen nieuwe periode van loondoorbetaling gestart. Dit scheelt dus 7 weken loon doorbetalen (7 weken * 5 dagen * gemiddeld 450 euro per dag…. Tel uit je verlies..)! (en het scheelt veel stress tijdens de rechtszaak, ook wat waard, lijkt me)

Goedkoper: mij even bellen of een mail sturen, sandra@mm-a.nl of 0183 - 78 54 00 (ook per app bereikbaar)